Pages

WELCOME MOVE TEXT

TAGS

Achievement (11) Arts (7) Banjir (1) bisness (1) Blog (6) bloggerapp (1) Cadbury (1) Cats (2) CFSIIUM (3) Education (14) English (6) family (5) Food (2) Friends (14) Fun (16) Hostel (9) Islam (3) Kek (1) Knowledge (11) kolej (1) life (1) Money (1) News (2) outing (1) Random (1) Recipe (2) remaja (2) Resipi (1) result (1) screenshot (1) sebabmusabab (1) Sports (4) sukasuki (1) Tips (3) Trend (3) UIA (4) World (4)

LIKE ME, LIKE YOU

TWEETED

ENTRY ABOUT?

Saturday, November 16, 2013

Simple Layer Puding

Whipp cream is melting ._.


Assalamualaikum! hello hello hallu reader and stalker.
okay hari ini Chef nak share satu resepi Chef sendiri, iye resepi sendiri. Hah, nampak macam best je, macam sedap je kan puding kat atas tu. Tu baru tengok, tak cuba lagi. Sudah cuba pasti mau lagi! nah gitu engkau, maknyah lagi. okay, back to the top!

Puding ini senang je nak buat, tak perlu guna avon,microwave bagai. masak je. Rasanya ala ala trifle gitu. Bahan pun lebih kurang je,base je lain. Now,lets start with the ingredients

Bahan bahan diperlukan:

1 tin susu cair
4 sb susu pekat (krimer)
1 penutup essen vanilla
4 sb tepung kastard
1 mangkuk air 
3 keping roti (jenis macam gardinier tu )
1 cawan air nescafe
Beberapa gugus anggur (buang biji)/ buah pic dalam tin
 whipping cream (yg dh diputar, yg dalam beks silinder tu, spray je)

*sb = sudu besar

Jom masak bersama-sama!

1. Potong roti jadi kepingan kecil dan susun dalam bekas (bekas tu tak besar sangat,tak kecil sangat. bekas standard ).Basahkan roti dengan air nescafe. Jangan sampai berendam tau. lembapkan je tapi bagi kena semua bahagian roti tu.

2. Biarkan roti tadi seketika. Panaskan susu cair dengan api yang sederhana. Masukkan susu pekat manis dan kacau (kalau ada lebihan air nescafe tadi masukkan dalam susu tu, jangan membazir). *Krimer pekat boleh digantikan dengan gula. Tapi kalau guna krimer pekat lagi creamy and wallawey*

3. Sambil-sambil tu, kacaukan tepung kastard dengan air dalam mangkuk berlainan dan masukkan ke dalam susu cair yang sedang dipanaskan tadi.Masukkan essen vanilla.Teruskan kacau hingga pekat dan mendidih.

4. Bila susu cair dah mendidih, tuangkan dalam bekas yang mana roti disusun tadi. tuang bagi rata.

5.Taburkan buah-buah yang segar di atas puding, bagi dia tenggelam dalam puding tu..baru lah sebati rasanya. Sejukkan puding. letak dalam peti berapa minit sebab takut nanti cair kalau letak whipp cream atas puding yang masih HOT!

6. Sambil-sambil tu, kemas dulu alat-alatan yang digunakan. buang sampah tu. Eh, lap lap meja tu,dah kotor dah tu. basuh mangkuk digunakan.

7. Okay, ambik puding tadi, dan spray whipp cream atas puding (Whipp cream tu suka hati korang lah nak beli yang belum diputar ke atau dah diputar. i guna yg dh diputar ,senang kerja :) Spray bagi berseni lah sket.Boleh tabur buah lagi kalu nak. Tak pun,biarkan whipp cream saja menjadi topping-nya. Simpan dalam peti dan siap! Enak dihidang ketika dingin

Selamat mencuba. Harap anda sukakannya. Kalau dah cuba, kasi share dan komen sini la

*btw, Happy Birthday to my friend Diana Zahraa :)



No comments:

Post a Comment

so, what do you think about this post?